Het is alweer een tijdje geleden dat Datastudent deelnam aan het Start-Up Traject van de Sustainable Healthcare Challenge (SHC). Sindsdien heeft deze start-up zich flink doorontwikkeld! Om te horen waar Datastudent nu staat, spraken we met oprichter Luc Oudenes.
Over Datastudent
Datastudent verbindt getalenteerde studenten met organisaties die ondersteuning zoeken bij data-analyse en -visualisatie. Het idee ontstond tijdens Luc’s studie, waarin hij merkte dat studenten veel waarde kunnen toevoegen aan bedrijven, terwijl zij tegelijkertijd relevante werkervaring opdoen. Samen met zijn compagnon, Eli Goedegebure, zag Luc een kans om deze matches te faciliteren, omdat bedrijven en studenten elkaar vaak niet lijken te vinden. Ondertussen is Eli uitgestapt en gaat Luc verder met een nieuwe compagnon; Wilco Kah.
Het klantenbestand van Datastudent bestaat grofweg uit twee typen organisaties. De eerste groep omvat bedrijven met een ervaren data-team die tijdelijk extra ondersteuning nodig hebben. Denk hierbij aan werkzaamheden die té simpel zijn om een duur consultancybureau in te huren, maar belangrijk genoeg om op te pakken, zoals de migratie van bepaalde systemen en/of het maken van datavisualisaties.
De tweede groep klanten bestaat uit organisaties die veel data hebben, maar niet de kennis of middelen om deze optimaal te benutten. Denk hierbij aan zorginstellingen zoals ziekenhuizen en fysiotherapiepraktijken. Door studenten in te zetten die de data analyseren en/of visualiseren, krijgen deze instellingen een pragmatische en betaalbare oplossing om datagedreven te werken. Inmiddels bestaat ongeveer één derde van het klantenbestand van Datastudent uit zorgorganisaties.
De toegevoegde waarde van Datastudent
De dienst van Datastudent bevindt zich op het snijvlak van consultancy en detachering. Soms betreft het een duidelijk afgebakende opdracht met een concreet eindresultaat, andere keren is er behoefte aan langdurige ondersteuning zonder een specifiek einddoel. Daarnaast biedt Datastudent ook werving en selectie aan. Bedrijven die moeite hebben om talent te vinden, kunnen rekenen op het groeiende netwerk aan studenten van Datastudent om een geschikte match te vinden.
De studenten die zich aanmelden bij Datastudent, hebben diverse studieachtergronden, variërend van econometrie tot artificial intelligence en data science. Wat hen bindt, zijn hun hard skills, zoals Power BI, Excel, VBA, Python, R, SQL en SAS, die hen in staat stellen om een effectieve bijdrage te leveren aan projecten. “Voor studenten zijn het uitdagende projecten, terwijl bedrijven profiteren van betaalbare en kwalitatieve ondersteuning,” aldus Luc.
Groei en toekomstplannen
Sinds hun deelname aan het SHC-traject in 2021 heeft Datastudent grote stappen gezet. Inmiddels zijn er in totaal 15 studenten gedetacheerd en 15 bedrijven geholpen. Ook zijn er circa 10 succesvolle matches gerealiseerd op basis van werving & selectie. Niet alleen hebben ze samengewerkt met Nederlandse klanten, maar ook internationaal: zo hebben ze een ziekenhuis in Hannover ondersteund bij het uitvoeren van statistische analyses ten behoeve van een aantal publicaties.
Het bedrijf heeft daarnaast plannen om verder te groeien, zowel qua omvang als professionaliteit. Zo willen ze hun team uitbreiden met vaste medewerkers en hun pool aan studenten vergroten.
De waarde van het Start-Up traject van SHC
Luc is dankbaar voor de structuur en inzichten die het Start-Up traject heeft geboden voor de ontwikkeling van Datastudent. Het traject bracht discipline en consistentie, met wekelijkse sessies en huiswerkopdrachten die inspireerden en motiveerden. Dankzij het uitgebreide netwerk van SHC kon Datastudent bovendien de eerste connecties leggen met verschillende bedrijven. Op deze manier heeft het Start-Up traject bijgedragen aan een vliegende start van Datastudent.
Ben jij als organisatie op zoek naar slimme studenten om jouw data-uitdagingen aan te pakken? Neem dan contact op met Datastudent via luc@datastudent.nl. Het team helpt je graag om de perfecte match te vinden!